Esküvői szokások

 

Lánykikérés

Az esküvő napján a fiú és családja már díszbe öltözve a lányos házhoz megy, és ott kikérik a menyasszonyt. Ezt a fiú helyet a vőfély teszi meg, mintegy a szócsöveként.

A menyasszony itt elbúcsúzik a szüleitől, a testvérektől, nagyszülőktől, barátnőktől. Majd együtt indul a menet (dudálással) a szertartás helyszínére.

 

Lánybúcsú

Manapság az esküvő előtt egy-két héttel szokott lenni a lánybúcsú, melyet a menyasszony tanúja, vagy egy megbízott barátnő szervez. Nagyon fontos arra figyelni, hogy a szervező ne a saját elképzeléseit vigye bele a buliszervezésbe, hogy ő minek örülne, hanem a leendő ara igényeit, kívánságait vegye figyelembe. Nincs annál rosszabb, mintha pont a menyasszony érzi rosszul magát a saját lánybúcsúján. Fontos, hogy a meghívottak listáját egyeztesse a menyasszonnyal, hogy ne legyen ott olyan, akit a menyasszony nem szívesen lát, illetve ne maradjon ki senki, akit pedig a menyasszony szeretne, hogy ott legyen. Arra is figyeljünk, hogy csak olyanokat hívjunk meg a lánybúcsúra, akit később az esküvőre is.

Fontos a résztvevőkkel egyeztetni a költségeket, figyelembe véve azt, hogy a menyasszony ilyenkor a lánybúcsún résztvevők vendégei.

Régebben ezt a szokást az esküvő után tartották, ahol a résztvevők elsiratták az akkor már feleség leányéveit és a temetési siratóénekekhez hasonló énekeket énekeltek.

 

Legénybúcsú

Praktikusan a legénybúcsú egy napra esik a lánybúcsú időpontjával. A szervezéssel kapcsolatban ugyanaz igaz rá, mint a lánybúcsúra.

 

 

Menyasszonyi csokor eldobása

A hajadon menyasszonyoknak dobja a menyasszony a csokrát, és aki elkapja az fog legközelebb férjhez menni. Általában nem a saját csokrát dobja el a menyasszony, hanem direkt erre az eseményre készíttetnek egy kisebb, de hasonló csokrot és azt dobja el a menyasszony. Már van olyan változata is, mely a dobáskor több (3) darabra hullik szét.

 

Harisnyakötő viselése/eldobása

Ugyanaz, mint a menyasszonyi csokor eldobása, csak itt a nőtlen fiatalembereknek dobja a menyasszony a harisnyakötőjét (melyet előtte a vőlegény a fogával húzott le). Aki elkapja az fog legközelebb megnősülni.

 

Menyasszony átvitele a küszöbön

Az esküvő napját követően hazaérve az első alkalommal a férj az ölében viszi be a menyasszonyt a házba/lakásba. Ezzel a gonosz szellemeket csapják be, hogy csak egy személy lépett be a házba.

 

Gyertyafény keringő

Éjfél előtt a násznép összeáll egy körré, mindenki kezében egy szál gyertyával. A menyasszony és a vőlegény a kör közepén táncol és sorra elfújják mindenki gyertyáját, majd a kimennek a teremből. Ha nincs menyasszonytánc, akkor ezt követően már átöltözve, menyecske ruhában tér vissza a menyasszony.

 

Menyasszonytánc / Menyecsketánc / Újasszonytánc

A menyasszony utoljára táncol leányként. A násznép minden tagja táncolhat a menyasszonnyal, ha azt ?megfizeti?. A tánc közben a vőfély ?Eladó a menyasszony!? felszólítással hívja táncba a násznépet, akik pénzt dobálnak egy nagy fazékba, vagy az asztalra helyezik nászajándékukat és annak fejében táncolhatnak a menyasszonnyal.

Ugyanez járható már menyecsketáncként is, csak itt már menyecskeruhában van a menyasszony és nem utolsó leány, hanem első asszonytáncát járja. Ezt a formáját nevezik újasszonytáncnak is.

 

 

Termékenységi rítusok

A bőséges gyermekáldás jelképeinek szimbolizálása.

 

Rizsszórás / sziromszórás

A templomból kijőve a násznép a menyasszony és a vőlegény fehére szórják. Illetve a rózsaszirmokat (vagy bármely más, akár vegyes virágszirmot) a koszorúslányok szórhatják a menyasszony előtt a bevonuláskor. Ez esetben mindig kérdezzük meg, hogy van-e még utánunk másik szertartás is, és ezzel nem zavarjuk-e azt, illetve van-e idő a takarításra (gondoljunk csak bele, nekünk sem tetszene, ha az előttünk házasulandók után kellene az ő virágszirmaitokon végigmennünk, főleg, ha mi nem is akarunk olyat).

Ha ilyet tervezünk, a takarításra mindig legyen nálunk egy seprű és egy lapát!

 

Alma

Megjelenhet az asztal díszeként, illetve a menyasszony ölébe is szokták ejteni.

 

Fiúgyermek a menyasszony ölében

A lakodalom alatt a menyasszony ölébe ültetnek egy fiúgyermeket, mely nem csupán a gyermekáldást szolgálja, hanem a család nevének továbbvitelét is, tehát, hogy fiúgyermeke foganjon az ifjú feleségnek.

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Szerintetek milyen a honlapom?
Nem tetszik
Elmegy, de...
Átlagos
Lenne mit javítani/bővíteni
Teljesen jó!